HJEM      DAPPERSTAFF    INFO     VÅRE HUNDER     VALPER     LINKER     KONTAKT     FOTOALBUM

HELSE

 

 

 

                                                

 

 

 

 

    

 

  

 

         

           

                     Copyright © Dapperstaff   2007-2010 All Rights Reserved

 

 

HC/PHPV

 

Staffordshire Bull Terrier har i mange år hatt gjentatte diagnoser med to øyesykdommer. Hereditary Cataract og Persistent Hyperplastic Primary Vitroeus.

HC nedarves via recessive gener, dvs at det trengs to recessive gener til for at hunden skal bli rammet. To bærere som parres kan gi valp med sykdommen. HC er en progressiv sykdom, så selv om valpen ikke blir født med cataract, vil den utvikle seg over tid. Til slutt vil hunden bli helt blind. Begge øynene blir alltid rammet.

HC kan DNA-testes for å sjekke om hunden er helt fri for genet, bærer eller rammet. Blodprøven tas hos dyrlegen, som så sender den til Animal Health Trust i England for testing. Blodprøven kan tas allerede når hunden er valp, og resultatet vil du få innen ca. 6 uker.
PHPV er en øyesykdom som er synlig fra hunden er valp. Man kan øyelyse valper på 6 uker for å få diagnosen. Sykdommen er ikke progressiv, så har ikke valpen sykdommen, så vil hunden heller ikke utvikle den senere. Hvis valpen er rammet, vil den forbli rammet resten av livet, men sykdommen vil ikke utvikle seg og bli verre. Derimot vil den holde seg på det stadiet den er, resten av hundens liv.